DJUREN på GÅRDEN

FÅREN

fårskocken     

Här på Galtholmen har vi som mål att bli lammuppfödare och biodlare med försäljning av det eget producerade genom eget gårdsslakteri. Som delmål har vi idag 27 tackor o en bagge i vår lammuppfödning.

Fåren, som är en härlig blandning av finull, gotland, texel, gotländskt pälsfår, samt någon engelsk köttras, kom till gården 2004. Då var syftet i första hand att hjälpa oss hålla markerna öppna från sly – vilket fungerade utmärkt! Att det sedan resulterat i både kött o underbara fällar är en positiv bieffekt.

Vi håller fåren i utedrift. Och med det menar vi att våra får aldrig stallas in över vintern. Dem går ute året runt, med möjlighet att gå in i vind- o regnskydd under vinterperioden. Fåren fodras endast med hö- o enslige under vinterhalvåret, o får tillskott av korn strax före lammningen som, för vår del inträffar under mars-april.

Lammen föds ute under fria förhållanden, men tas in tillsammans med tackan med en gång, för att få etablera kontakt under de första dagarna. Därefter släpps de tillbaka i fårflocken o lever sedan där tillsammans tills det är dags att skilja bagglamm från flocken.

L
ammen går sedan ute o betar naturbeten under hela sommarsäsongen. De får inget tillskott av annat foder, förutom ensilage eller hö fram åt höstkanten, då betena börjar tappa i energivärde. Slakten brukar inträffa under oktober.

 Är du intresserad av en lammlåda? Kontakta oss på galtholmen(at) telia.com, eller ring oss  på 033-267005 , så bokar vi en låda till dig.

 

NÖTEN

algot&vilgot

 

Vi började med nöt för några år sedan…
…då vi köpte in två stycken tjurkalvar av rasen Black Angus, från goda vänner i grannbyn Alboga. Algot och Vilgot, blev strax stutar och gick sedan o njöt av frihet och gott omhändertagande tills dem var 27 månader. Så startade vår bana i nötbranschen 🙂
Nu går det två stycken kvigor, Ada och Beda, som kommer från samma gård i Alboga, i våra hagar och betar. Under hösten gick dem tillsammans med en maffigt stor tjur och och vi håller nu tummarna att det kommer  små söta kalvar i augusti.

Kvalitetskött
Kor är av naturen gräsätande djur, vår besättning betar på gårdens naturbetesmarker under sommarhalvåret och ensilage under vintern utan några som helst tillsatser av kraftforder. Resultatet blir naturligt långsamt växande djur med utmärkts köttkvalitet med naturligt höga Omega3-värden och mycket smak.

Aberdeen Black Angus
Aberdeen Black Angus är en skotsk koras. Djuren är hornlösa och svarta, men det finns även en röd variant.

Angus är en så kallad ”extensiv” ras som kalvar lätt. Kännetecknande är även moderdjurens omsorg om sin avkomma som de försvarar även i flock om behov uppstår. Black Angus har inte de största, mest svällande musklerna och inte heller den allra högsta tillväxten. Istället för bulkproduktion är det förmågan att omvandla gräs till ett finfibrigt, saftigt och välmarmorerat kött (insprängt fett, vilket ger en hög ätkvalitet), som är rasens kännetecken. Djuren slaktas vid en högre ålder än vad som är normalt för de flesta andra raser vilket tillåter köttet att mogna, som tillsammans med den stora andelen gräs i fodret gör att köttet utvecklar en intensivare köttsmak.

HÖNORNA

 

hönshuset

Efter ett uppehåll på några år, har vi återigen efterlängtade hönor och några trivsamma tuppar på gården.
Dels finns här Kindahöns, men oxå Gul Orpington, Australorp och några korsningar.
Emellanåt finns här gott om tillgång på ägg, då kan du köpa ägg från oss i vår butik 🙂

 

ÖVRIGA HUSDJUR

 spehusdjuren

     

På gården finns det två hundar. Gårdshunden Meggie, som är en korsning mellan schäfer, rottweiler, border collie o collie. Och vår busige unghund – Boss – som kom i mellandagarna -09. Han är också en korsning (petite basset griffon vendéen, smålandsstövare o tax). Förhoppningsvis skall han bli en bra jakthund. Han har goda förutsättningar, då föräldrarna är duktiga på det området.

Men inte nog med det – två stycken varmblodstravare finns också här på gården. Mest för nöjes skull… o för att jag älskar hästar o tycker det är en underbar motionsform. Arnie Tornado, allmänt kallad Arne kom till oss redan 2005 och har hunnit uppnå den ansenliga åldern av 20 år. Men det är en pigg o glad krabat, som är underbar att rida ute i naturen. Arnes kompis är 7-årige Che Bello  – allmänt kallad Kjelle!
Och slutligen, och faktiskt minst av alla, så har vi vår underbara tjocka goda, egensinniga kattherre Sture. Det är ingen kelgris precis, men vi trivs i varandras sällskap. Han har oxå varit länge hos oss nu, även om jag inte har så god koll på exakt, så tror jag att han är en sju år i alla fall.

Biodlingen består av för tillfället fyra samhällen. Hittills detta år, 2015, har varit ett tufft år för både bin, som biodlare. En kall o utdragen vår, lämnade bina utan tillgång till mat och producera honung på. Så ingen honung i sikte ännu, vi har till och med varit tvungna att stödmata bina. Hoppas att sommaren blir varmare och att det kanske kan bli lite honung innan hösten kommer.