OLIVER & OLIVOLJA

olivolja från Italien

 

Olivolja, doftande av gräs och nybakat bröd

 

Hörnstenen i den syditalienska maten är olivoljan. Den kan vara gyllengul eller nästan smaragdgrön, doftande av gräs och nybakat bröd. Syditalienarna uppskattar pepprig olja med lite stark eftersmak, men det finns även mildare varianter med smak av mandel. Sanna Töringe har i liten skala börjat ta hem de oljor som smakar allra, allra bäst. Någon sort kommer från Sicilien, från en vacker ockrafärgad gammal gård, där Hannu Sarenström och Sanna grillade kanin och plockade vildsparris.

De andra oljorna kommer från Salento, några mil från där Sanna bor. Hon känner de producenter hon handlar av, hon vet hur Gino, Francesco och Guiseppe sköter sina marker, hon har hört deras historier, vandrat genom deras olivlundar och beundrat deras gamla knotiga träd.

Francesco de Padova

 

Gården ligger väster om barockstaden Lecce i Salento, södra Apulien. Sanna och hennes man var på utflykt, på väg mot havet och råkade åka förbi. Dem bromsade och vände, åt en god lunch, för det kan man också göra här, på Masseria Bosco. Sedan började dem prova oljor och köpte med sig ett dussin småflaskor, trots att dem har egen olja. Man behöver omväxling och dessa oljor fyller mer än väl de förväntningar man har på en smakfull olivolja som får både kött, fisk och grönsaker att lyfta till himmelska höjder. Efter ett halvår åkte Sanna tillbaka och beställde olja för att importera till Sverige.

Familjen de Padova har vårdat träden under fyra generationer och odlat ekologiskt sedan 1990-talet. Till Sannas utvalda oljor, skördas oliverna för hand och oljan kallpressas inom 12 timmar. Syrahalten är max 0,5, men oftast betydligt lägre. Här odlas fem olika sorters oliver; Cellino, Leccino, Nociara, Coratina och Pecholin (Pichouline). Alla oljor som Sanna importerar från De Padova är certifierade som ekologiska av ICEA, Instituto Certificazione Etica e Ambientale. De är alla prisvärda och goda. På gården produceras också inlagda oliver, kapris i salt, marmelader och en del annat.

Från De Padova hittar du följande i vår gårdsbutik

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.