Idag är dags för årets första leverans av saft och marmelad till Brobacka Kaffestuga i Alingsås. Det blir det sista av förra höstens skörd… så behöver vi koka nytt inför vårsäsongen i butiken. Vinteräpplen har vi liggande i källaren, så utav dessa får det bli marmelad med ingefära och vår egen chili. Alltid lika uppskattat!
Måndagen den 25 februari ska vi, jag och Morgan, åka till Herrljunga Trädgårdsförening och berätta lite om vad Galtholmen och Gårdsbutiken är för något och vad vi håller på med. Det ska bli jätteroligt, och självklart måste det finnas lite av våra produkter att visa upp… Funderar på vad jag ska koka saft på? Bären är slut i frysen och växtsäsongen har ju som sagt inte börjat ännu ;)! Med till föreläsningen tar vi nog oxå lite av vår goda lammkorv och några härliga skinn…
Mötet med Johanna från Länsstyrelsen som vi skulle haft idag, har blivit flyttat pga sjukdom… Vi luskar lite på egen hand efter information vi behöver inför vårens nyhet i butiken, och inväntar ett nytt möte om ca två veckor.
… och om två veckor så kommer ni troligen att få se vad begreppet ”Taste the Countryside” är för något! Vi jobbar för fullt i vårt nätverk med att få ihop projektet och är väldigt förväntansfulla inför vår ”pressrelease”! Självklart hoppas vi att även DU ska tycka att detta är lika positivt som vi som jobbar med det…
Snön ligger fortfarande vit och vacker här hos oss. Det är lagom kallt, sisådär runt -3 grader. Knappt någon nederbörd. Fårdamerna ligger ute vid sin hösilagebal och njuter. Idisslar och växer om magen… Vi håller tummarna för att ingen av våra tackor ska ha drabbats av Schmallenberg-viruset. Har inte märkt några sjukdomstecken på dem, men man vet ju aldrig… Det är bara att avvakta o se när lammningen sätter igång, antingen föds det friska lamm, eller så kommer en del att vara döda alternativt missbildade. Inte roligt 🙁
Bagg- och tacklamm börjar nu äntligen att lägga på sig en aning, och vi har beslutat att om vädret håller sig stabilt runt -1 grad, så blir det klippning i veckan som kommer. Bra för tillväxten… Några bagglamm har vi plockat ut och slaktat redan, för hushållsbehov. Men våren närmar sig, och vår förhoppning är att alla ska ha blivit goda och runda, så att vi kan slakta lagom till april.
ÄR DU SUGEN PÅ PÅSKLAMM? Hör av dig till oss, så bokar vi en låda till dig!
Runt omkring oss så är det just nu avverkningssäsong! Vår nerfartsväg är kantad av höga timmertravar… nu väntar vi bara på att timmerbilarna ska hämta. Blir lite spännande, eftersom dem kommer att blockera vår framfartsväg fullkomligt… det är bara att hoppas att man inte har bråttom iväg någonstans då dem kommer 🙂
Vi har bokat avverkning av ett större område här hemmavid oxå. Vi vill få mer bete till våra djur runt gården, och vi hoppas att det kommer att bli bra. Det blir en varsam röjning, där dungar av ek, bok, rönn och sälg kommer att sparas… dessutom sparar vi en del dungar av höga o ståtliga tallar. Avverkningen blir till sensommaren, då marken förhoppningsvis är torr och hård. Ser fram emot att få öppna upp naturen runt omkring oss, att få återställa den till hur den såg ut för hundra år sedan.
Nä, nu väntar lammen på frukost, och hundarna är kissnödiga. Dagen har börjat, och med den härliga sysslor bland djur och natur.
Ha en underbar vecka!