Nyheter

Mycket på gång…

Nu är verkligen hösten här. Regnet fyller varje kvadratmillimeter av marken o känslan av att leva i ett träsk är inte långt bort:). Men, men… bättre tider stundar på den som väntar, eller????
Så vad är det som är på gång? Ja, det kan man fråga sig:)! Allt känns det som just nu. Men det som är överst på den så kallade ”på-gång-listan”, är väl slakteriprojektet. Här befinner vi oss just nu i ett moment 21… vilket innebär att för att kunna börja rent fysiskt med att bygga, måste vi först ”kasta ut” hästarna från stallet, eftersom vår plan är att bygga slakteri i befintlig byggnad. Därför bygger vi nu ett utegångsstall till våra två hästar. Vi hoppas kunna vara klara inom två veckor…

Hönshuset är klart och våra små Kindakycklingar har anlänt… tyvärr har redan en kyckling ”hoppat av”. Kanske var den för liten när den kom, eller så var den inte riktigt frisk. Upptäckt att ytterligare en av de mindre inte mår bra. Troligen plockar vi bort den under dagen… Inte bra om den lider:(
Men det är roligt att ha kycklingar igen efter säkert 10 års uppehåll. Dem är väldigt sällskapliga och vi daltar och gossar med dem…

 

Fårdamerna är hemplockade från sitt sommarbete hos grannarna, o inkvarterade i sin vinterhage med tillgång till sitt hus där dem kan gå in o ta skydd från regnet om dem vill. Första hösilagebalen öppnad till damernas belåtenhet.
Det tråkiga är väl just vätan, som resulterat i att det är lervälling framför fårhuset. Vi kan inte mocka ur eftersom traktorn bara ”sjunker” i lervällingen. Så det blir till att schakta bort jord, fylla med grovt singel och därefter lite mindre, så hanteringen med djuren blir dräglig. Som det är nu, så är det snudd på katastrof (enligt mig i alla fall:)).

Unglammen går på vallen o frodas. Vår förhoppning är att hälften av djuren är slaktklara till november/december. Resten kommer att få bo i en egen hage med egen vinterboning över vintern. För dessa övervintrare blir vårslakt som gäller istället.

Ny bagge är på ingång. Denna gång blir det en bagge av köttrasmodell, eftersom vi upplever att lammen har blivit mindre för varje år som gått när vi använt vår pälsfårsbagge. Målet för oss är ju att kunna få fram stora o kvalitativa köttlådor.

Så det var vårt Moment 21 i en sammanfattning:)! Men även om det inte verkar som vi är igång med slakteribygget, så har vi åtminstone kommit så långt att vi har en klar ritning, ett bra flöde och det mesta som ska förberedas är i princip klart… Nu väntar vi på att få ”sätta spaden i jorden”. Det blir en lång o spännande höst för oss!

Snart är det dessutom älgjakt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.