Nyheter

Nyheter i butiken!

Olivlunden

 

ITALIEN

Vi har förälskat oss i Italien, speciellt de södra delarna där Apulien ligger. Varje dag har vi köpt mat på marknader, eller i fantastiska Supermercados (små matbutiker) har varit en fröjd. Speciellt för oss som älskar att laga mat från grunden, dessutom med så underbara råvaror. Vi har köpt mandlar, färskt kött, musslor, fisk, ostar, grönsaker och charkuterier… och vin! Smakerna är outstanding! Det går INTE att jämföra med liknande råvaror här i Sverige.
Vi har med andra ord ätit o njutit oss igenom en hel vecka i Italien, ackompanjerade av syrsor, gassande solsken (38 grader dagtid) och känslan av fullständig avkoppling.
Kärlek vill man ju inte skiljas från, så vi beslutade oss för att ta med en del hem. Sanna Töringe (trädgårdsjournalist o kokboksförfattare) importerar själv olivolja från området där vi bodde – Vereto, mellan Patú och San Gregorio. Så nu har vi lagt en beställning av tre olika sorters olivolja, som smakar rent sagolikt. Samt två olika oliver; svarta och gröna. Nu väntar vi med spänning på leveransen.

Jättegott!

 

Vi har lagat mycket mat hemma vid spisen, där basen varit grädde o creme fraiche. I Italien finns knappt dessa ingredienser; antar att allt går till osttillverkning 🙂. Men att komponera grytor med en bas på olivolja – självklart från gården vi bodde på! – färska små tomater i klyftor och vitt vin, det blir något så makalöst gott. Det kommer vi att jobba mer med.

Vilda vindruvor

 

Längs vägarna som vi vandrade växte vindruvorna och fikonträden vilt… Solmogna fikon är en smakupplevelse som heter duga! Fikon är inte min grej annars, men här äter jag dem gärna.

 

chokladpraliner

 

 

CHOKLADPRALINER

… har vi också fallit för :). Från och med helgen 17-18 augusti, så lanserar vi de allra godaste praliner från Laby’s (ett litet företag i Hedemora som tillverkar sina praliner själva). Provsmakningen har gått vilt till och så mycket mersmak har vi väl aldrig smakat 🙂 Premiärsmakerna är Kokos, Kladdkaka, Irish Coffee, Hallon, Arriba, Pepparmint och Lingonlakrits, förpackade i små fina cellofanpåsar med två i varje… Perfekt till kaffet!

VARMT VÄLKOMNA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.