Får & Lamm, Gårdsbutiken, Nyheter

Rekrytering i fårverksamheten

Nu har alla planerade lamm kommit – 25 stycken! Lammningen har gått bra för alla tackor, även de som lammade för första gången. Och alla tackor med lamm är åter ute i sin hage. Av de lamm som föddes i år, så var elva tacklamm, resten baggar.

Eftersom vi satt upp ett mål att ha en produktion bestående av 50 tackor, tog vi beslut tidigare i år att de tacklamm som föds i år skall användas för rekrytering. Detta för att slippa ta in djur utifrån, med risk att få in eventuella sjukdomar i besättningen. Beslutet att behålla alla tacklammen, innebär att vi i år inte kan erbjuda så många lammlådor som förra året. Troligtvis landar vi på 10-15 lådor. De kunder som redan bokade i höstas har första tjing, sedan bokar vi tills de är slut. Är du intresserad bör du höra av dig snarast för att vara säker på att få.

Antalet tackor i vår besättning är idag 17 stycken. En av de äldre tackorna skall plockas bort, eventuellt även någon mer. Men efter årets rekrytering är vi då uppe i 27 stycken inför nästa års lammning. Det ska bli oerhört spännande att se hur denna ökning påverkar gårdens produktion. Byggandet av fårhuset som stått still sedan snön föll i december, är strax på gång igen. Och målet är att vi till juni skall vara klara för invigning. Tyvärr är ju denna byggnad redan för liten, då den är beräknad att rymma 20 får. Vi får börja rita på tillbyggnad innan vi ens byggt klart:-).

Vår gotländska pälsfårsbagge, som nu tjänat i två år, har i o med denna säsong gjort sitt här hos oss. Nu är han pappa till hela rekryteringsgänget, o vi är i behov av nytt blod. Jakten på en ny bagge, som kan ge oss fina lamm och som dessutom är trevlig i sinnet startar strax. Vet du någon som har en, så kan du höra av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.